Ocupatia: VOLUNTAR. Stare de spirit excelenta. Caut cauza!

123

Iulia Feordeanu

 

In luna decembrie se sarbatoreste Ziua Internationala a Voluntarilor (5 decembrie) si pentru ca avem o echipa de voluntari implicati si dedicati care contribuie la
desfasurarea programului Sol Mentis de asistenta
emotionala prin metoda Sandwork Expresiv, ne dorim sa va impartasim cateva idei despre aceasta activitate nobila.

Ce este de fapt munca voluntara? Este o activitate pe care o alegi de buna voie,  dintr-un motiv personal, fie el interior (o cauza in care crezi, o valoare importanta sau a activitate care te pasioneaza) sau exterior (diferite avantaje colaterale), constient fiind ca nu vei fi recompensat material pentru munca prestata.
Ce este de fapt munca voluntara? Este o activitate pe care o alegi de buna voie,  dintr-un motiv personal, fie el interior (o cauza in care crezi, o valoare importanta sau a activitate care te pasioneaza) sau exterior (diferite avantaje colaterale), constient fiind ca nu vei fi recompensat material pentru munca prestata.
De fapt oamenii au facut munca voluntara dintotdeauna (fara sa o numeasca voluntariat) pentru ca traiau in comunitati mici si era nevoie ca fiecare dintre ei sa puna umarul la bunastarea comuna. In prezent, odata cu aparitia statelor si a diferitelor structuri administrative finantate din bani publici, care isi asuma diferite responsabilitati in comunitate, este nevoie sa facem lobby si sa promovam voluntariatul, care, intr-o societate din ce in ce mai individualista risca sa devina o activitate marginala, excentrica. Dar ar fi pacat sa se intample asta, pentru ca, asa cum o spun toti cei care sunt sau au fost vreodata voluntari, a face ceva pentru binele altora, benevol, iti da un sentiment puternic de satisfactie. Si acesta este doar unul dintre beneficiile voluntariatului.
Dar sa le luam pe rand. Devenind voluntar ai posibilitatea sa iti extinzi experienta profesionala si cea de viata, poti cunoaste oameni noi, iti poti imbunatati semnificativ starea de sanatate (asa cum arata numeroase studii stiintifice).

Am incercat sa aflam ce-i motiveaza pe oameni sa se implice in activitati de voluntariat. In raspunsurile pe care le-am primit, pe primul loc se afla dorinta de a face ceva pentru comunitate, de a da inapoi ceva din ceea ce au primit. Aceasta motivatie este profund inradacinata in psihologia umana si are la baza faptul ca suntem fiinte sociale si avem nevoie unii de ceilalti ca sa supravietuim si ca sa transformam lumea in locul in care ne dorim sa creasca generatiile care ne urmeaza. Spiritul comunitar asadar, chiar daca are o componenta constitutionala, trebuie sa fie si educat si cultivat.
Toate activitatile de voluntariat cultiva spiritul comunitar si le ofera voluntarilor ocazia de a trai experienta de a face ceva pentru sine si pentru ceilalti in acelasi timp.
Alte motive pentru care oamenii se angajeaza in activitati voluntare implica pasiunile si interesele voluntarilor, dorinta de a trai noi experiente sau de a lega noi prietenii, dar si sentimentul placut de a fi de folos.

De ce este nevoie pentru a putea fi voluntar? In primul rand, este nevoie de un surplus. Un surplus de timp, un surplus de energie, o anumita aptitudine, uneori si un surplus de bani. Pentru ca cei care nu au suficiente resurse pentru a-si gestiona situatia in lume cu greu pot darui altora. Pentru a fi voluntar asadar, este nevoie sa ai un surplus de timp si energie,  si asa cum spuneam mai sus, de o motivatie pentu a oferi timpul si energia respective.
Apoi, este nevoie ca voluntarul sa fie de incredere, sa fie implicat, sa participe la activitati si sa respecte regulile programului si ale organizatiei pentru care lucreaza.

Care sunt domeniile in care cineva poate face voluntariat? Nu exista o lista stricta de domenii in care sunt binevenii voluntarii. Cele mai frecvente arii unde intalnim voluntari sunt insa: protectia mediului, educatie, asistenta sociala, sanatate, organizare de evenimente, protectia copilului, protectia animalelor.

In ceea ce priveste asociatia noastra, programul Sandwork Expresiv propune un tip de voluntariat foarte specific si structurat: voluntarii se pot inscrie pentru interviul de selectie trimitand prin email un cv si o scurta scrisoare de motivatie in care detaliaza motivul pentru care doresc sa se implice ca facilitatori voluntari intr-unul dintre proiectele noastre de asistenta emotionala pentru copii prin metoda Sandwork Expresiv. Dupa finalizarea procesului de selectie voluntarii participa la un weekend de formare practica si teoretica in cursul caruia se familiarizeaza cu metoda si regulile ei si apoi participa la 16 intalniri de lucru expresiv cu nisip, in grup, cu copilul. Cele 16 intalniri au loc de-a lungul a 16 saptamani, cu o intalnire de o ora , in fiecare saptamana. La finalul proiectului voluntarul elaboreaza un raport in care intregistreaza modificarile comportamentului copilului de-a lungul proiectului.

I-am intrebat pe voluntarii nostri ce i-a motivat sa participe la proiectele noastre si care a fost experienta lor. Iata cateva dintre raspunsurile primite:

„simteam ca aveam nevoie de un spatiu mai linistit de introspectie, dar si sa lucrez cu copiii in acelasi timp… am aflat ca am mai mult de oferit decat credeam… copilul cu care am lucrat a devenit mai increzator, mai comunicativ, mai vesel…” (Ligia, voluntar Sandwork Expresiv)
„auzisem despre lucrul cu nisip si mi-am dorit sa cunoasc aceasta metoda terapeutica. A fost intr-adevar o experienta care a meritat timpul alocat” (Doina, voluntar Sandwork Expresiv).

„am crezut in aceasta metoda de sprijin psihologic inca de cand am auzit ca va fi implementata si pentru categoriile defavorizate din Romania. In inima mea copiii ocupa un loc special si m-am bucurat ca s-a ivit aceasta ocazie prin care puteam sa ajut, daruind putin din timpul meu. De asemenea in acest timp eu am putut sa fac ceva care imi place, ceva pentru sufletul meu… In acest proiect am aflat cat de mult conteaza ca eu sa fiu prezenta cu tot sufletul alaturi de copil. Ma bucur ca am avut oportunitatea sa fiu alaturi de acesti copii, pentru ca am facut parte dintr-un grup in care m-am simtit ca intr-o familie, pentru ca am fost in contact cu sentimentele mele. Am invatat sa ascult in tacere si de asemenea, cat de importanta este dinamica grupului” (Constanta, voluntar Sandwork Expresiv).

Daca doriti sa participati ca voluntar la proiectele noastre de asistenta emotionala prin Sandwork Expresiv®, va rugam sa ne trimiteti un email pe adresa office@solmentis.ro si va vom anunta cand organizam urmatoarele proiecte.

De asemenea, daca doriti sa va oferiti timpul si expertiza ca voluntar, dar nu stiti exact ce vi se potriveste, scrieti-ne pe aceeasi adresa si va vom directiona catre partenerii nostri din diferite domenii (educatie, protectia copilului, protectia mediului, sanatate, etc).

Daca doriti sa sprijiniti proiectele si programele de voluntariat ale Sol Mentis, dar si ale altor organizatii non guvernamentale, va invitam sa votati cu un simplu click proiectele si voluntarii care va inspira urmand acest link: http://www.galavoluntarilor.ro/finalist/sandwork-expresiv-354