Let’s REALLY talk about sex, baby!

m f symbols on bks

Educatia sexuala este un subiect indelung dezbatut si controversat, dar nu credem ca este drept sa fie asa.

Sexualitatea este (fie ca suntem constienti sau nu, fie ca ne este usor sau greu sa recunoastem) o trasatura de personalitate cu care toti indivizii se nasc. De asemenea stim ca sexualitatea este forta care sta la baza oricarei forme de viata. Si atunci? De ce sa ne ascundem dupa deget?

Mai mult, cand vorbim despre educatie sexuala, nu avem in vedere numai aspecte strict legate de relatiile sexuale in sine (aspecte tehnice, aspecte ce tin de igiena si sanatate) ci avem in vedere felul cum relationam cu ceilalti, sanatatea emotionala in relatii, stima de sine, felul cum luam decizii in relatii, felul cum stim sa punem limite pentru a ne proteja integritatea.

Relatiile intre adulti la fel si  relatiile intre adolescenti sunt rareori simple, iar sexualitatea (cu care toti ne nastem), odata intrata in ecuatia unei relatii nu face decat sa aduca un plus de incarcatura, si nu o simplificare.

Este important sa ne educam copiii in ceea ce priveste felul cum relationeaza cu ceilalti, felul cum iau decizii, felul cum respecta limitele celorlalti si felul cum ne cunoastem si cerem sa ne fie respectate propriile limite.

Cand vorbim despre educatie ne referim implicit si la educatori. Cine sunt adultii in care copiii vor avea incredere si de la care ei vor primi informatii? Cum au fost ei insisi educati? Ce isi propun educatorii sa transmita mai departe si care este baza pentru motivatia lor?

Noi, la Sol Mentis ne-am pus aceste intrebari, ne-am informat si am trecut printr-un proces de reflectie referitor la propriile noastre experiente de copii, de adolescenti, de parteneri, dar mai ales de parinti.

Ne intereseaza nevoile copiilor, ne intereseaza sa fim o parte activa din procesul de schimbare a mentalitatilor, sa construim o cultura a consimtamantului si a respectului reciproc, a relatiilor armonioase intre tineri, bazate pe respect si cooperare si in care sanatatea emotionala si relationala sa fie in centrul atentiei noastre.

Boy-embarrassed

Iata cateva dintre problemele actuale in Romania pentru care credem ca educatia sexuala ar putea sa aduca solutii:

  • lipsa de informare a tinerilor cu privire la functionarea corpului si la schimbarile prin care trec copiii la pubertate
  • abuzurile sexuale asupra copiilor
  • numarul mare de sarcini nedorite in randul adolescentelor
  • absenta unei culturi a consimtamantului
  • prejudecati referitoare la moduri de exprimare a sexualitatii si la raporturile dintre sexe
  • jena adultilor de a vorbi deschis cu copiii despre sex si sexualitate
  • insuficienta informare despre bolile cu transmitere sexuala si metode contraceptive

Un demers educativ care isi propune sa aduca rezolvari acestor neajunsuri nu poate fi gandit liniar, sub forma unui curs sau a unei materii in programa scolara. Daca ne dorim sa schimbam cu adevarat ceva este nevoie sa ne asumam faptul ca educatia sexuala este un proces de durata, care incepe aproape odata cu nasterea copilului si se continua cel putin pana in adolescenta.

De unde stim? Stim din experienta, a noastra ca mame si a specialistilor care gandesc si desfasoara programe de educatie sexuala. Este nevoie de timp pentru a creste atitudini noi. De asemenea, nevoile si interesele copiilor ca si capacitatile lor de asimilare, reflectie si introspectie difera de la o varsta la alta. De aceea este necesar sa le fim alaturi pas cu pas, sa reluam informatiile, sa gasim momente de invatare potrivite si sa ne pastram increderea ca intr-o zi, copiii crescuti astfel vor fi cooperanti in relatii se vor bucura de viata si vor respecta drepturile si optiunile celor din jur.

Sexualitatea nu inseamna numai actul sexual, inseamna respect, stima de sine, intimitate, cunoasterea corpului, cunoasterea limitelor, identitate si proces. Este un aspect care sta la baza tuturor relatiilor profunde si care, din pacate, inca poate provoca multa suferinta si neintelegeri din cauza lipsei de informatie si lipsei de educatie.

Ne propunem sa fim parte din schimbarea conceptiilor si mentalitatilor si dorim sa incepem cu copiii, carora sa le oferim informatii potrivite pentru varstele si interesele lor dar si cu parintii, carora le propunem sa priveasca in urma, la propriile lor experiente si sa descopere ce anume isi doresc sa transmita copiilor lor despre viata, despre relatii, despre placere, despre respect, despre sanatate si despre intimitate.

Va asteptam la atelierele noastre de Cunoasterea Corpului!

Mai multe detalii detalii despre programele noastre gasiti si pe www.solmentis.ro 

Detalii pe pagina de Facebook a Asociatiei Sol Mentis.