Cine sunt educatorii copiilor nostri?

planta solmentis

Auzim adesea ca totul tine de educatie si in mare suntem de acord, dar cand vine vorba despre ce intelegem prin educatie, parerile sunt foarte diferite.

Traim intr-o cultura in care se pune accentul (cel putin verbal) pe democratie si ne dorim sa ne crestem copiii democratic. La serviciu si acasa promovam atat cat putem educatia democratica. Dar este suficient? Si cum stim ca suntem de fapt promotorii educatiei bazate pe respect si ca nu spunem una si facem alta?

Traim in tara unde zicala ”sa nu faci ce face popa” sau ”sa faci ce zice doctorul nu ce face doctorul” inca este des auzita, des folosita.

Dar este corect? Ce inseamna? Inseamna ca riscam sa promovam figurile autoritare: popa, doctorul, etc si ipocrizia. Dar stim deja, sau ar trebui sa stim ca invatam nu din ceea ce spun altii (parinti, profesori, specialisti) ci din exemplele de comportament pe care le vedem in jur.

Daca vrem sa promovam democratia, trebuie sa ne comportam democratic. Daca vrem sa ne educam copiii trebuie sa fim noi insine educati.

Problema este ca ne consideram democratici, credem ca stim ce este mai bine pentru copii (ceea ce uneori nu este o atitudine demoratica) si avem dificultati in a ne uita cu adevarat in oglinda si a vedea ca uneori, inconstient, ne comportam asa cum s-au comportat parintii sau profesorii nostri cu noi, nu neaparat democratic.

Cine sunt asadar educatorii copiilor nostri?

Sunt in primul rand cei apropiati, parintii, familia.

Apoi sunt profesorii (fie ca sunt educatori, invatatori, instructori de sport, profesori la scoala).

O parte din parinti astazi cauta profesori ”buni” (se pare ca se gasesc din ce in ce mai rar). Dar ce este un profesor bun? Este un specialist in materia sa sau este un specialist in educatie? Sau ambele?

Teacher pointing to raised hands in classroom

Am avut norocul sa intalnesc profesori buni. Dar ceea ce m-a marcat nu a fost competenta lor in domeniul pe care il predau, ci dragostea lor fata de elevi, felul subtil cum intelegeau sufletul acestora si felul cum abordau pe fiecare elev in parte diferentiat, in functie de resursele si personalitatea acestuia.

Am studiat un profil real (matematica/fizica) dar, datorita profesorilor, am ajuns expert in chimie si franceza, materii pe care nu le-am aprofundat mai tarziu in profesia mea, dar pe care le stapanesc si azi la fel de bine ca acum 20 de ani. Si mai mult decat atat, sunt surprinsa de fiecare data cand ma intalnesc cu profesorii respectivi, care intre timp au avut alte sute de elevi, ca isi amintesc foarte bine de fiecare dintre noi, de dificultatile si bucuriile pe care le-am impartit. Asta inseamna ca le pasa de noi, ca erau interesati de noi la modul sincer, de personalitatea noastra, de noi ca fiinte depline si nu de performantele noastre si de ratingul scolii.

Cred ca acest interes pentru individ este intemeiat pe o profunda relatie de iubire, care este indispensabila in actul de educatie.

Unde nu exista aceasta iubire si interesul de a descoperi in copil ceea ce il face unic, ceea ce il reprezinta ca om, vedem adesea cu tristete ca se nasc sisteme totalitare, care afecteaza si traumatizeaza profund sufletul multor generatii. Daca analizam situatia si educatia pesoanelor din zone de conflict sau tari unde drepturile omului sunt profund incalcate, putem observa ca cei care se ocupa cu educatia au propriile lor agende, iar copiii absorb orice tip de informatii si mai ales de exemplu de comportament care li se ofera.

13097103_s

Ca adulti avem responsabilitatea sa ne intrebam ce fel de lume vrem sa lasam in urma noastra cand nu vom mai fi, si cum felul in care ne comportam creaza modele si este apoi replicat de cei din jur.

Pentru aceasta este necesar sa putem fi sinceri si blanzi cu noi insine si sa putem sa ne privim in oglinda cu curaj, pentru a recunoaste ceea ce este autentic.

La Sol Mentis, dar si in viata personala, noi ne propunem sa sprijinim parintii si profesorii sa faca acesti pasi.

Mai multe detalii detalii despre programele noastre gasiti si pe www.solmentis.ro 

Urmareste-ne pentru noutati despre Educatie cu Suflet pe pagina de Facebook.