Forta Voluntariat in Sandwork Expresiv®

Pentru ca saptamana care tocmai a inceput marcheaza Saptamana Nationala a Voluntariatului si pentru ca la Sol Mentis Programul de Sprijin Emotional prin Sandwork Expresiv este programul in care #Voluntariatul este adus la grad de excelenta ne-am gandit sa va impartasim cate ceva din ceea ce este, ce face si cui foloseste voluntariatul in Sandwork Expresiv® si de asemenea sa va aducem aceasta lume mai aproape prin intermediul catorva „marturisiri” ale voluntarilor nostri, OAMENI care au ales sa isi dedice timpul si energia in folosul copiilor aflati in dificultate.

Lucrul expresiv cu nisip (Sandwork expresiv®) este o metoda transculturala, non-verbala de sprijin psihologic aplicabila in situatiile in care ajutorul psihoterapeutic nu este disponibil.

In Romania, Asociatia Sol Mentis a demarat acest program in toamna anului 2013 iar beneficiarii sunt copii vulnerabili din medii defavorizate incluzand copii aflati in grija Directiilor de Protectia Copilului din Bucuresti si Iasi, copii din centre de zi sau rezidentiale aflati in grija Fundatiilor sau ONG-urilor si chiar grupuri de copii care frecventeaza cursuri ale scolilor gimnaziale.

DSC06490DSC06504

De ce Sandwork Expresiv®?

Desi ajutorul material, economic este necesar pentru a usura si imbunatati viata copiilor vulnerabili din medii defavorizate acesta NU este suficient. Multi din acesti copii cresc fara a avea sansa de a-si activa resursele psihologic necesare pentru gestiona, a depasi si a se adapta la realitatea dură cu care se confruntă si aici vorbim de probleme ca lipsa unui atașament sigur cu un adult, traume psihologice legate de abandon şi abuzuri fizice şi/sau sexuale, neglijare extremă, lipsa de stimulare corespunzătoare pentru dezvoltarea aptitudinilor cognitive, motrice, emoționale şi de socializare.

Prin participarea la proiectele de sprijin emotional prin metoda Sandwork Expresiv fiecare copil are șansa de a-şi activa resurse interioare care pot compensa, repara sau vindeca lipsurile deoarece scopul acestor proiecte este sa ii ajute sa isi activeze procesul de autoreglare psihica recurgand la propriul lor potential creativ.

DSCF3077Sandwork mias children 2015

Suntem mandri sa va spunem ca din anul 2013 si pana acum comunitatea noastra de voluntari a crescut la peste 100 de oameni inimosi care au facut posibila desfasurarea a 18 proiecte de sprijin emotional si asistarea a peste 200 de copii. Acesti copii au inregistrat progrese semnificative privind diminuarea nivelului de agresivitate si anxietate, relatie mai buna cu ei insisi si mai ales o imagine de sine mai buna, incredere, creativitate, perseverenta.

primul training 2013 sw 2015 sector 4 sw 2015 sector 4_ sw 2016 conac sw 2016 conac1 sw 2016 iasi sw 2016 metropolis sw 2016 mia sw 2016 orsova sw 2016 sector 4 sw conac 2015 sw conac 2015_1 sw sos 2015 sw sos 2015_2 sw sos 2015_3 sw sos 20151

 

Care este rolul voluntarilor in Sandwork Expresiv?

Sandwork expresiv® se realizeaza in grup, pornind de la existenta unui spatiu liber si protejat in care fiecare copil creaza o scena intr-o cutie cu nisip utilizand miniaturi, in prezenta unui adult care acompaniaza empatic, fara cuvinte, jocul acestuia.

Principalele elemente ale interventiei Sandwork Expresiv sunt: un grup de voluntari care au rolul de a proteja si contine, fiecare acompaniind un copil, o cutie cu nisip usor umed pentru fiecare copil si figurine de jucarii sau miniaturi care sa le permita sa reprezinte in nisip o lume micuta. Un proiect dureaza cel putin trei luni, perioada in care voluntarii participanti in proiect sunt alaturi de copii cate o o ora, saptamana de saptamana, fara exceptie.

 

Ce traiesc voluntarii in Sandwork Expresiv?

tnb _keep calm and volunteer in expressive sandwork1

Este binecunoscut faptul ca voluntariatul are efecte benefice inclusiv asupra starii de spirit si de sanatate a celor care il practica, dar ce traieste de fapt un voluntar in Sandwork Expresiv?

Iata cateva fragmente din marturii „la cald” ale voluntarilor nostri– la scurt timp dupa terminarea proiectelor in care au fost implicati:

Mirela Dragnea: ” Lectii de la Sandwork…Pentru mine participarea la proiectul de sandwork expresiv in calitate de facilitator voluntar, organizat de Solmentis, cu tot ce a implicat aceasta participare de la prima pana la ultima intalnire: invoita de un sef intelegator si empatic, deconectata complet pentru 2 ore din ritmul nebun al jobului urban, emotii, liniste, ragaz, constientizare, asumare,  colaborare… m-a invatat mai multe lectii valoroase.  Ce lectii am invatat la sandwork? Pai sa vedem…Una din ele ar fi lectia rabdarii. Am invatat sa astept. In tacere. Intr-o tacere amestecata cu un pic de teama in fata noului, ineditului, condimentata cu un strop de curiozitate puerila, care ma ducea de fiecare data inapoi, in copilarie (…). Am invatat sa observ. Invaluita intr-o paturica calda de acceptare si impartasire: a sufletului, a emotiilor si a gandurilor care in primele minute dadeau navala si apoi se evaporau, pe masura ce preluam comanda propriului spatiu si timp. Am invatat sa fiu prezenta, aici si acum si sa intru in jocul copilului din fata mea, care era liber sa fiinteze, vorba lui Noicain orice rol isi dorea, in lumea pe care si-o construia in ladita de nisip: calau si victima, creator si distrugator, singur si impreuna, stapan si sclav, bucuros si trist.” (intregul articol al Mirelei poate fi citit aici.

Andreea Pop: Pentru mine, a fi voluntar sandwork a venit din curiozitate și din nevoie de a cunoaște și experimenta cât mai mult. Abia când am început efectiv lucrul cu copiii, am realizat cât de puternică este această metodă pentru ei dar și pentru noi, cei <de după lădiță>. Ce mi-a adus sandwork-ul expresiv? Pe lângă priviri fugare și zâmbete timide, imagini creative, colorate și inspirante, mi-a adus mindfulness – momente nesfârșit de dulci de prezență pură, iar pentru asta, spun ca sandwork-ul expresiv este una dintre cele mai mai vindecătoare metode pe care le-am întâlnit până acum.”

Olivia Oghina: „(…) In ceea ce priveste proiectul, pentru mine a fost o experienta foarte profunda, din care am invatat foarte multe lucruri. Atat din experienta in sine, cat mai ales din relatia cu copilul „meu” si cu ceilalti colegi si copii. Chiar si acum, dupa 2 saptamani, sentimentele mele nu s-au schimbat.”

 

Multumim si aici din nou fiecaruia din cei 108 Voluntari in Sandwork Expresiv de la Sol Mentis!