Cum am devenit in trei ani o parte din schimbarea pe care dorim sa o vedem in lume

planta-blog

 

Daca m-ar fi intrebat cineva in urma cu patru ani (cand lucram ca liber profesionist) sau in urma cu zece ani cand lucram intr-o corporatie, daca ma vad coordonand programe gratuite de educatie in favoarea comunitatii in cadrul unei organizatii non profit…. as fi stat pe ganduri pana sa raspund ca nu prea cred..

E drept,  spiritul comunitar a fost mereu prezent pentru mine, am lucrat ca voluntar, am avut contacte cu mai multe organizatii non-profit de-a lungul vietii, insa experienta concreta de a organiza proiecte de educatie si sprijin emotional si de a le coordona este atat de vasta, hranitoare si incredibil de transformatoare, incat este chiar imposibil de redat in cuvinte.

Cum am inceput? Am inceput cu pasiunea pe care am simtit-o cand am citit in engleza cartea Sandwork Expresiv (Sandplay in Vulnerable Communities) de Eva Pattis Zoja si am participat ca voluntar la primul proiect de sprijin emotional prin lucru expresiv cu nisip Sandwork, organizat in Romania de Asociatia Lapis in parteneriat cu Fundatia Sf. Macrina.

Metoda mi s-a parut atat de generoasa incat mi-am imaginat imediat ca ar putea fi implementata cu usurinta in Directiile de Protectie a Copilului, unde sunt asistati zeci de mii de copii.

In acel prim proiect am intalnit si alti voluntari cu care, apoi, printr-o binevenita interventie a destinului, am inceput colaborarea care a dus la infiintarea Asociatiei Sol Mentis. Asociatia nu ar fi putut lua nastere fara sprijinul si increderea partenerilor corporativi care au crezut in ideile noastre, au sustinut si sustin in continuare financiar proiectele noastre.

Am intrat in asociatie fara experienta lucrului cu institutiile statului, cu finantatorii, cu comunitatile vulnerabile, dar cu mult entuziasm si multe vise, mai ales cu dorinta de a aduce o schimbare cat de mica in viata copiilor vulnerabili. Schimbarea pe care o imaginam statea atat in spriinul emotional oferit de programul Sandwork, prin care resursele latente ale copiilor sunt ajutate sa iasa la suprafata si sa fie folosite, cat si in programele de educatie parentala, educatie pentru sanatate sexuala si relationala si educatie etica pentru profesori si copii, astfel incat sa putem contribui la nasterea unei viitoare comunitati in care valorile etice, relatiile sanatoase bazate pe respect si spiritul de colaborare sa gaseasca mai mult loc si sa fie cultivate cu prioritate.

Visele noastre s-au transformat in realitate. Nu a fost ca in filme, au fost multe provocari pe care cu totii le-am primit ca lectii de viata si care ne-au ajutat sa mergem mai departe cu mai mult realism si cu obiective ajustate la prezent.

Care a fost contributia concreta la schimbarea pe care vrem sa o vedem in lume in acesti primi trei ani de experiente si oportunitati de invatare?

 • Cartea Evei Pattis, Sandwork Expresiv, publicata de editura Herald si distribuita gratuit catre voluntarii nostrii din programele de sprijin emotional pentru copii.sw_cartea
 • Peste 25 de proiecte Sandwork expresiv organizate in Bucuresti, Campina, Iasi; peste 120 de voluntari instruiti sa foloseasca metoda, peste 250 de copii beneficiari ale caror resurse si incredere in sine au descoperite si sustinute sa se dezvolte. Considerand timpul petrecut de fiecare copil am numarat peste 4000 de ore de lucru expresiv cu nisip.dsc06488
 • In cadrul Programului de educatie etica „Invatand sa traim impreuna” Cursul de formare continua pentru cadre didactice din invatamantul preuniversitar in parteneriat cu Casa Corpului Didactic Bucuresti a fost acreditat de catre Ministerul Educatiei in martie 2014. De atunci peste peste 55 de programe de educatie etica au fost implementate in peste 20  scoli, programul a fost acreditat in Bucuresti, Ilfov, Dambovita, Sibiu, Brasov, Bistrita, Tulcea, Calarasi, Constanta, Craiova si peste 2000 de elevi au beneficiat de ore de educatie etica.20160420_114516
 • In Iunie 2014, cu sprijinul Arigatou International si CN Unesco a fost tradus si publicat in limba romana manualul Invatand sa Traim Impreuna

  ed-etica_manual 

 • De asemenea o alta contributie pentru educatia etica a fost aparintia la Ed Herald a cartii Istoria Arogantei de Luigi Zoja mijlocita de Asociatia Noastra. De altfel, autorul, Luigi Zoja a fost prezent la Bucuresti si a sustinut o conferinta despre Istoria Arogantei si despre consecintele dezastruoase ale arogantei noastre asupra modului cum traim pe planeta.

istoria_arogantei_persp_mare1ed-parentala-conferinta-istoria-arogantei

 • In cadrul programului de educatie parentala am sustinut peste 100 de workshopuri, am avut peste 800 de beneficiari (parinti si personal din directiile de protectie a copilului) si nenumarati copii ai acestora sau aflati in grija acestora au sansa sa fie tratati cu mai multa intelegere, cu mai mult respect in acord cu principiile democratice de crestere si educare a noilor generatii.In plus, Asociatia noastra a sustinut aparitia cartii Tatal. Perspective istorice, psihologice si culturale, La editura Trei, pentru ca si tatii sunt parinti si, pentru ca am considerat ca este necesara o carte care sa ii faca pe barbati si pe femei deopotriva sa inteleaga cat de mult s-a schimbat rolul tatalui de-a lungul timpului si care este criza prin care trece tatal in prezent. Asadar educatia parentala nu este doar pentru parinti, este si despre parinti.
 • In cadrul recentului implementat program de Educatie pentru sanatate sexuala si relationala pe care il sustinem in scoli partenere (scoli deschise care ne invita sa discutam cu elevii), peste 200 de copii au beneficiat de „invataturile” noastre pline de umor si adevaruri stiintifice si de atentia noastra si raspunsurile la intrebarile lor.
  fb_dscn7938

Care este asadar ingredientul miraculos pentru ca toate acestea sa se poata intampla? Este vorba de incredere, sau, altfel spus, toti cei implicati am crezut in inima noastra ca este posibil sa facem ceva bun impreuna pornind de la o viziune comuna. Si am reusit!

Va multumim!

love-signs2

Puteti citi mai multe detalii despre programele noastre aici, pe pagina noastra web www.solmentis.ro sectiunea Programe.