Educatia pentru discernamant – sa crestem copii care stiu sa aleaga

In cadrul programului nostru de educatie parentala constienta, una dintre temele atelierelor pentru parinti si educatori este: Cum sa crestem copii care vor spune NU riscurilor si comportamenelor distructive (de fapt titlul original este Cum sa crestem copii care vor spune NU drogurilor, si se bazeaza pe cartea Alethei Solter – O viata fara droguri, editura Herald) dar ceea ce ce transmitem parintilor este de fapt un mod de a educa copii astfel incat in primul rand sa ii invete pe copii sa aiba grija de ei insisi si sa discearna intre ce este pozitiv si ce este negativ.

critical thinking

Daca credeti ca este suficient sa le spunem copiilor ce credem noi ca e bine si ce credem ca este rau, sa stiti ca nu veti avea impact. Gandirea critica, discernamantul este o deprindere-aptitudine care se formeaza prin exersare si se intretine la fel, exact ca un muschi (si de altfel ca orice alta deprindere).

Va fi dificil spre imposibil sa invatam copiii sa discearna intre ce este sanatos si ce nu, daca vom urma mereu ultima moda, daca le vom pune de mancare in farfurie ce consideram noi ca este bun pentru ei fara sa ii invatam sa isi asculte nevoile, daca vom face prea mult timp lucruri in locul lor (curatenie, mancare, ordine, daca le vom fi soferi toata perioada scolara, etc)

Sa luam de exempu ultima moda a jucariilor invartitoare pe deget (spinner). Ce parere aveti despre ele? Daca ati achizitionat deja unul pentru copilul dumneavoastra v-ati informat inainte daca sunt utile, ce efecte au, daca sunt din materiale de calitate, daca au efecte negative?

Parerea noastra este ca niciun copil nu are nevoie de un fidget spinner… dimpotriva. Daca un copil se plictiseste, ar trebui sa il lasam sa se plictiseasca. Daca un copil are nevoie sa se relaxeze ar trebui sa incercam sa gasim impreuna o metoda de relaxare pe care sa o poate interioriza si sa o poata folosi ”la purtator” toata viata, asa cum sunt tehnicile de respiratie, meditatia etc.

Satisfacandu-le copiilor dorinta de a avea ultima jucarie in tendinte sau ultimul model de pantofi sport ridicol de scumpi, doar pentru ca majoritatea colegilor au, nu ii ajutam nici sa isi dezvolte discernamantul, nici sa isi trezeasca resusrsele interioare de a se distra sau juca cu mijloacele pe care le au la indemana (inclusiv propriul lor corp) atunci cand au un exces de energie sau sunt agitati sau plictisiti.

Bored-kids

Nedandu-le copiilor posibilitatea sa experiementeze plictiseala si frustrarea, ci furnizandu-le mijloace exterioare (jucarii, dispozitive inteligente) de distractie ceea ce le facem de fapt este ca ii predispunem pe viitor la o dependenta de distractii exterioare, fie ele jocuri video, shopping, seriale tv, sau substante care modifica starea de constienta (diferite tipuri de droguri, de la cafeina, alcool si nicotina pana la cele ilegale).

Gandirea critica (discernamantul) se dobandeste printr-un sir nesfarsit de experiente si consecinte, adesea frustrante, neplacute in urma carora ajungem sa intelegem pe propria piele ce este bun pentru noi si ce nu. E important sa le permitem copiilor aceste experiente inca de mici (sa se imbrace nepotrivit pentru vremea de afara, sa refuze mancarea, sa decida legat de actiuni minore si de programul pentru timpul lor liber, sa isi foloseasca banii de buzunar cum considera si sa suporte apoi consecintele alegerilor lor: sa le fiu frig sau cald, sa le fie foame, sa fie obositi sau plictisiti, sa piarda jucarii sau obiecte la care tin).

bored children

Nu va temeti sa reduceti accesul copiilor la jucarii si tehnologie. Chiar daca vor fi frustrati si va vor privi cu repros, vor face astfel pasi importanti, insotiti de explicatile dumneavoastra binevoitoare si de sugestii care sa ii ajute sa isi gaseasca singuri alternative sanatoase pentru a se distra sau pentru a se relaxa.

Pentru aceasta este important ca noi insine, ca adulti, sa stim cum sa ne distram si relaxam fara sa depindem de resursele exterioare intr-o masura prea mare.

Mai multe resurse si idei puteti gasi in cadrul atelierelor noastre de educatie parentala, informatii aici.