Ce vrem sa le transmitem copiilor despre sex si sexualitate?

 

La cursurile noastre de Cunoasterea corpului “Ce si cum vorbim cu copiii despre sex si sexualitate” am avut ocazia, de nenumarate ori, sa aflam de la parinti daca si ce fel de educatie sexuala au primit atunci cand erau copii. Multi dintre parintii de azi spun ca, desi au primit informatii corecte in copilarie, simt totusi ca le-a lipsit ceva. Ce le-a lipsit cel mai mult si ce ar dori sa le transmita copiilor lor astazi despre sexualitate: ca este ceva placut!

miere

Prinsi intre anxietatile generate de riscuri (abuzuri, sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuala) si de tabuuri (prejudecati, rusine, vinovatie), multi dintre parintii sau educatorii care isi doresc sa discute cu copiii despre corp, relatii, sexualitate omit sa le transmita acestora o idee de baza, poate cea mai importanta: sexul este placut.

Ne simtim astazi astazi mai confortabil sa discutam despre schimbarile specifice pubertatii (menstruatie, ejaculari nocturne, schimbarea corpului) precum si despre contraceptive si despre boli cu transmitere sexuala, dar inca ne este dificil sa discutam despre placere, despre senzualitate si despre dorinta, despre erotism si nevoia de a primi si oferi placere (senzuala) in relatii.

Placerea si relatia noastra cu placerea au ramas inca tabu in societatea noastra, mostenire istorica si culturala a intersectiei dintre ortodoxismul dogmatic, vecinii islamici si mentalitatea Evului Mediu.

Desi Vechiul Testament ne uimeste si astazi cu versurile pline de senzualitate din Cantarea Cantarilor (fie ca le citim in cheie simbolica, fie ca le luam textual) aceste versuri vechi de mii de ani par sa faca nota discordanta cu restul invataturilor bisericii, si par sa ridice ode in care slavesc relatia erotica si senzualitatea dintre principiul masculin si cel feminin.

Dorinta erotica si nevoia de senzualitate nu sunt produse ale societatii moderne. Ele sunt inscrise in ADN-ul celulelor noastre si pot fi cel mult reprimate, in defavoarea indivizilor si a societatii.

Traim vremuri in care accesul la informatie este facil, mijloacele contraceptive sunt accesibile si variate, la fel ca si mijloacele de protectie fata de bolile cu transmitere sexuala.

Daca tabuurile sexuale au avut vreodata rolul de a proteja oamenii de sarcini nedorite si suferinte fizice si emotionale, acum nu mai avem nevoie de ele (de tabuuri), caci ne putem informa, educa si proteja impotriva pericolelor. Acum avem acces la educatie. Educatia sexuala cuprinde atat informatii legate de corp, de fiziologie, de conceptie si contraceptie si despre reproducerea umana, dar, de asemenea, la fel de important, trebuie sa cuprinda informatii legate de sanatatea in relatii (de exemplu cum sa recunoastem o relatie abuziva), cererea si oferirea consimtamantului, limite legale, si nu in ultimul rand informatii tehnice legate de felul cum corpul si atingerile potrivite ii pot face pe oameni sa se bucure de placere.

Asadar, le multumim parintilor care ne-au inspirat si care au constientizat ca ar dori sa le transmita copiilor ca sexul este placut! Schimbarea incepe cu noi!

Va asteptam la cursurile de educatie parentala si educatie sexuala!

Informatii despre cursuri si programe gasiti pe site-ul nostru aici.