Programe

ASOCIAŢIA SOL MENTIS se implica cu pasiune si dragoste in urmatoarele tipuri de programe

EDUCATIE PARENTALA DEMOCRATICA SI CONSTIENTA

Vezi detalii

EDUCATIE PARENTALA DEMOCRATICA SI CONSTIENTA

Programul este initiativa echipei Sol Mentis de a promova in randul parintilor si specialistilor (care lucreaza cu copiii) o abordare de crestere constienta a copilului. Prin evenimentele si intalnirile propuse si desfasurate in mod GRATUIT dezvoltam si consolidam o atitudine democratica in relatia parinte copil, care implica respect fata de nevoile, emotiile, dorintele si individualitatea acestuia. Informatiile promovate prin acest program sunt bazate pe numeroase studii si cercetari stiintifice in domeniul psihologiei dezvoltarii.

Cum te putem sprijini prin programul nostru:
 • invatam impreuna cum sa stopam transmiterea violentei de la o generatie la alta prin inlocuirea modelului autoritar de crestere a copilului (bazat pe pedepse si recompense)
 • te ajutam sa descoperi ca parinte cum poti sa iti cresti copiii intr-o maniera democratica, cu sensibilitate si respect pentru nevoile lor emotionale si tinand cont de stadiile diferite de dezvoltare
 • iti oferim sprijin pentru a deveni un parinte constient de modul in care interactionezi cu copilul
 • iti oferim sprijin pentru a imbunatati comunicarea cu copii
 • impreuna cream o comunitate activa de parinti care cred in aceleasi valori sadite prin educarea copiilor

Copiii crescuti in acord cu principiile de Educatie Parentala Democratica si Constienta reusesc sa mentina o relatie sanatoasa cu parintii lor pe termen lung, sunt cooperanti, empatici, non-violenti si au o imagine despre sine realista, putand sa isi accepte si sa faca fata si emotiilor dificile.

S.A.F.E
Educatie pentru Atasament Securizant, program pentru familie

Vezi detalii

S.A.F.E Educatie pentru Atasament Securizant, program pentru familie

Pentru ca dezvoltarea sociala si emotionala a unui copil sa se desfasoare normal, acesta trebuie sa dezvolte o relatie care sa il faca sa se simta in siguranta, cu cel putin unul dintre ingrijitorii sai adulti.

SAFE este un program de educatie parentala pre si post natala care incurajeaza formarea unei legaturi de atasament securizant intre parinte si copil.

Inregistrat si promovat de o echipa de specialisti ai Universitatii Ludwig Maximilian din Munchen si ai Spitalului pentru copii Dr von Hauner din Munchen, SAFE este un program de educatie parentala pre si post natala care se desfasoara sub forma unui curs de 10 intalniri, pe parcursul a 18 luni. In aceasta perioada grupul de parinti este asistat si consiliat de catre specialistii programului SAFE.

Cum te putem sprijini prin programul nostru:
 • te ajutam sa dezvolti o legatura de atasament securizant
 • te ajutam sa intelegi nevoile emotionale ale copilului si sa descifrezi semnalele bebelusului
 • in cele 18 luni lucram cu procesarea si revizuirea unor traume nerezolvate ale parintilor
 • lucram impreuna pentru intreruperea cercului vicios al perpetuarii traumelor si abuzurilor si pentru oprirea transmiterii violentei de la o generatie la alta

INVATÂND SA TRAIM IMPREUNA
(Learning to Live Together - LTLT)

Vezi detalii

INVATÂND SA TRAIM IMPREUNA
(Learning to Live Together – LTLT)

Dezvoltat ca o contributie la educatia de calitate, cum a fost definit de UNESCO si UNICEF, "Invatand sa Traim Impreuna" este un program intercultural si interreligious pentru educatie etica a copiilor si tinerilor.

Programul cuprinde teorii activitati si metode atractive, participative si inovative, pentru cultivarea gandirii critice si a valorilor etice la copii si tineri, mai ales in ceea ce priveste respectul, empatia, responsabilitatea si reconcilierea.

Invatand sa Traim Impreuna este promovat de catre trainer-ii Asociatiei Sol Mentis prin doua tipuri principale de activitati: cursuri de formare continua pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar (acreditate de catre Ministerul Educatiei cu 11 credite de formare continua) si workshop-uri destinate elevilor.

Cum sprijinim profesorii si elevii prin acest program:
 • acest program raspunde problemelor cu care se confrunta scolile, legate de violenta, discriminare si lipsa valorilor la elevi
 • sprijinim cadrele didactice sa isi formeze competente in a proiecta si implementa programe de educatie etica pentru elevi, atat in cadrul educatiei formale (orele de educatie civica, dirigentie, dezvoltare personala) cat si in educatia non-formala (proiecte de prevenire a violentei, a discriminarii, proiecte de educatie etica sau care promoveaza drepturile copilului)
 • ajutam copiii sa-si consolideze propria identitate si sa cladeasca relatii constructive cu cei din jur
 • incurajam copiii si tinerii sa se implice in dialog – sa asculte si sa discute – in sensul dezvoltarii unei mai mari sensibilitati la diferente si a unei mai bune intelegeri a celorlalti.

SPRIJIN EMOTIONAL PRIN METODA
SANDWORK EXPRESIV®

Vezi detalii

SPRIJIN EMOTIONAL PRIN METODA
SANDWORK EXPRESIV®

Lucrul expresiv cu nisip (Sandwork expresiv) este o metoda transculturala de sprijin psihologic aplicabila in situatiile in care ajutorul psihoterapeutic nu este disponibil, in situatii de urgenta, dezastre si pentru interventii mai largi in comunitati vulnerabile din punct de vedere socio-economic.

Aceasta metoda se practica in mai multe tari datorita implicarii voluntarilor care sunt formati si supervizati de catre traineri ai Asociatiei Internationale de Sandwork Expresiv (International Association for Expressive Sandwork – IAES).

Cum sprijinim copiii si tinerii care participa la proiecte de Sandwork Expresiv®
 • Copiii si tinerii isi activeaza procesul de autoreglare psihica recurgand la propriul lor potential creativ.
 • Copiii au ocazia de a experimenta si trai o relatie sanatoasa cu un adult, cu alti copii, cu mediul si mai ales cu propria lume interioara, propriul univers sufletesc
 • Copiii au oportunitatea de a spune prin imagini povestea personala si de a gasi modalitati de continuare sau rescriere a ei intr-o maniera care sa ii ajute si sa ii sprijine in dezvoltare

Copiii care au participat la activitatile de lucru expresiv cu nisip au avut urmatoarele beneficii: diminuarea nivelului de agresivitate si/sau anxietate, o relatie mai buna cu ei insisi, imagine de sine mai buna, incredere, creativitate, perseverenta. Beneficiarii au inregistrat de asemenea progrese in procesele cognitive: atentie mai buna, concentrare, motivatie, capacitate de invatare mai buna.

Cunoasterea Corpului
educatie pentru sanatate sexuala si emotionala

Vezi detalii

Cunoasterea Corpului
educatie pentru sanatate sexuala si emotionala

Cunoasterea Corpului este un program de educatie pentru sanatate sexuala si emotionala al carui obiectiv este sa ajute copiii si adolescentii sa isi pastreze si sa isi respecte sanatatea fizica si emotionala si sa ia decizii informate in relatii.
Programul se desfasoara sub forma unor ateliere cu teme specifice educatiei pentru sanatate sexuala si emotionala. Atelierele sunt destinate copiilor si adolescentilor cu varste cuprinse intre 9 si 16 ani.

Cum ii sprijinim pe copii si adolescenti prin programul nostru

In cadrul atelierelor copiii primesc informatii despre Importanta educatiei sexuale si a cunoasterii corpului:

 • care sunt schimbarile care intervin la pubertate din punct de vedere fizic si emotional
 • informatii despre boli cu transmitere sexuala
 • prevenirea si raportarea abuzurilor sexuale
 • informatii despre sanatatea sexuala (prevenirea sarcinilor si a transmiterii bolilor cu transmitere sexuala)
 • Sanatatea fizica si emotionala si respectul in relatii
 • Utima intalnire este dedicata exclusiv raspunsurilor la intrebarile copiilor si adolescentilor despre temele discutate

B.A.S.E Baby-watching

Vezi detalii

B.A.S.E Baby-watching

Este un program de observare a interactiunilor dintre mama si bebelus, cu scopul de preventie a ostilitatii, violentei, anxietatii si de dezvoltare a abilitatilor empatice la copii.

B.A.S.E® inseamna:
B A S E
baby-watching, observarea interactiunii dintre mama si bebelus impotriva agresivitatii pentru sensibilitate, senzitivitate pentru empatie

Programul propune dezvoltarea abilitatilor empatice si prevenirea ostilitatii la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 13 ani prin intermediul observarii interactiunii dintre mama si bebelus.

Cum sprijinim copiii prin programul nostru (beneficii ale participarii la program)
 • Reducerea semnificativa a comportamentului agresiv, de opozitie sau de izolare
 • Scaderea deficitului de atentie
 • Scaderea anxietatii si a depresiei
 • Mai putine stari de anxietate si depresie
 • Mai putine problemne cu somnul

Educatie muzicala
Ritmurile corpului si sunetul
instrumentelor de percutie

Vezi detalii

Educatie muzicala
Ritmurile corpului si sunetul
instrumentelor de percutie

Programul de educatie muzicala de la Sol Mentis este destinat copiilor din grupuri vulnerabile si cu risc social si are ca obiective principale: deprinderea tehnicii de cant la instrumente de percutie si folosirea propriului corp ca instrument ritmic.

In cadrul programului sunt desfasurate saptamanal activitati de educatie muzicala pe durata unui an scolar.

Cum sprijinim copiiii prin proiectul nostru:
 • copiii au preocupari menite sa ii ajute in dezvoltarea psiho-emotionala, invata cum sa se distreze in grup, arata celorlalti talentele lor native si aptitudinile lor, ceea ce contribuie la reducerea perceptiilor negative si a marginalizarii lor care areloc atat la scoala, cat si in societate.
 • cresterea stimei de sine a copiilor conduce catre mai bune rezultate scolare, catre scaderea incidentei actiunilor violente si antisociale